LUHALAHDEN SEUDUN METSÄSTÄJÄT RY:N HIRVISEURUEEN JAHTIOHJEET 2019

1. Jahtiin osallistujilla tulee olla asetuksen mukaiset varusteet: näkyvä oranssi lakki ja liivi, luvat ja patruunat. Lisäksi puukko, VHF-puhelin+ radiolupa, GSM-puhelin, koirahihna/naru sekä narua hirven suolistusta varten. Mukana tulee olla myös muovipussi/astia sisäelimiä/roippeita varten. (nylkyvajalla olevat pussit on tarkoitettu ainoastaan lihanjakoa varten).
2. Jahtipäällikkö ilmoittaa jahtipäivän päättyessä paikan ja ajan, missä seuraavana jahtipäivänä kokoonnutaan. Paikalle on saavuttava viimeistään sovittuna aikana ja ilmoittauduttava henkilökohtaisesti jahtipäällikölle. Ilmoittautumisen jälkeen kerrotaan metsästysohje, arvotaan passipaikat ja siirrytään metsästysalueelle.
3. Aseet pidetään autossa lataamattomina ja suojuksessa, kunnes siirrytään passipaikalle. Aseen lataus ja panosten poistaminen suoritetaan passipaikalla ase suunnattuna maahan. Aseen käsittelyssä ja ampumatilanteessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.
4. Jahtipäälliköt ja heidän nimeämänsä henkilöt vievät metsästäjät passipaikoille. Ampujien on selvitettävä viereisten passimiesten paikka ja varmistettava turvallinen ampumasektori. Ampumasektoria valittaessa (liite 1) pitää huomioida viereisten passimiesten sijainti sekä ampuma-alaa lähestyvät ajomiehet, koirat sekä niiden ohjaajat.
5. Passista ei saa poistua ilman jahtipäällikön lupaa!!!
6. Ampumatilanteessa:
- Tunnista eläin ensin, älä oleta mitään radiopuhelinkeskustelujen yms. perusteella, koska liikkeellä voi olla muitakin hirviä.
- Laukaise harkiten, kun hirvi on selvästi näkyvissä ja kun ampumapaikka on esteetön ja hirven etäisyys ja nopeus ampumataitoosi nähden sopivat. Älä ammu epävarmassa tilanteessa, koska haavoittunut eläin ei ole kenenkään etu ja aiheuttaa turhaa työtä.
- Jos olet ampunut, pysy passipaikallasi ja ilmoita VÄLITTÖMÄSTI VHF:llä mitä olet ampunut ja mikä on tilanne. Odota ohjeita jahdin jatkosta jahtipäälliköltä. Paina mieleesi ampumasuunta ja hirven paikka laukaisuhetkellä, jotta hirven löytyminen kaadon tai haavoittumisen yhteydessä helpottuu.
- Jos hirvi kaatuu näköetäisyydelle, käy pistämässä ja palaa passipaikalle. Jos hirvi katoaa näkyvistä niin ilmoitus jahtipäällikölle ja odota lisäohjeita passipaikalla.
7. Jahtiaikana alkoholin vaikutuksen alainen (yli 0,5 promillea) todettu henkilö poistetaan metsältä. Rangaistus: menettää sinä päivänä kaadetuista hirvistä lihaosuutensa.
8. Rikkeen tai jahtipäällikön ohjeen laiminlyöminen tai hirven haavoittaminen käsitellään jahtipäälliköiden kesken, ellei rikkomus ole sen laatuinen, että se on annettava poliisiviranomaisen tutkittavaksi.
9. Metsästysaikana kokoonnuttaessa kämpälle, kämpän viereisellä radalla ei saa ampua.
10. Saaliin kuljetukseen ja käsittelyyn ovat KAIKKI seurueen jäsenet velvollisia. Saaliin jako suoritetaan yhteisesti sovittuna aikana. Jokainen huolehtii omasta lihaosuudestaan.
11. Hirven pää ja sisäelimet kuuluvat ampujalle. Nahka suolataan ja myydään hirvimiesten piikkiin. Ampujan vastuulla on myös kyseisten saaliin osien asianmukainen poistaminen seuran tiloista.
12. Täydennä tietojasi ja taitojasi metsästysasetuksen, maastotuntemuksen ja saaliinkäsittelyn parantamiseksi. Esiinny ja käyttäydy asiallisesti edustaessasi suurta metsästäjien joukkoa.
Hirvijahti 2019:
- Jahdin aloitus 12.10.2019. Kokoontuminen kämpällä klo 7.00.
- Lupia on 11 aikuista hirveä ja 11 vasaa
- Jahdin alkuvaiheessa pyritään keskittymään yksinäisten naaraiden metsästykseen, koska silloin pystytään varmemmin poistamaan ei tuottavat yksilöt.
- Uroksien metsästyksessä pyritään säästämään 6-8 piikkiset yksilöt.
- Lihanjako: hirven vasa ¼ per metsästäjä(osuus), kuitenkin niin, että metsästäjän on oltava vähintään 4 päivänä metsällä jotta saa vasa osuuden. Jos 4 päivän ehto ei täyty niin osuutensa voi lunastaa hinnalla 10€/kg.
- Isot hirvet jaetaan ryhmäkohtaisesti 1 iso hirvi/ ryhmä. Ensimmäisen ison hirven jakava ryhmä arvotaan. Kaikki hirvet on punnittava ja ryhmien saama kg-määrä tasataan jahdin loppuvaiheessa.
- Kämpällä olevia lihalaatikoita (harmaat) EI saa viedä pois vajalta.
- Hirvistä myydään 2 (ison lupa).
- Metsällä olopäiviksi lasketaan ainoastaan täydet päivät. Jos on vain osan päivästä metsällä siitä tulee ilmoittaa jahtipäällikölle jo aamulla ennen jahtia.
- Jokaisella on yksi vapaapäivä jahdista. Mahdollisista yhteisistä viikkojahdeista saa vapaapäivän. Talkoopäivä 28.9. lasketaan myös jahtipäiväksi.
- Koiramiehellä on oikeus koirankoulutusmielessä ampua koiran haukusta hirvi myös viikolla.
- Vieraita voi tuoda jahtiin kunhan sopii asiasta jahtipäällikön kanssa. Vieraalla ei ole oikeutta lihaosuuteen. Jos vieras haavoittaa /tekee rikkeen hänellä ei ole oikeutta enää päästä aseen kanssa passiin kuluvan syksyn aikana.
- Yhteisjahti 2.11. Varpee
- Pikkujoulut 7.12. kämpällä klo 17 alkaen.

TOIVOTAMME KAIKILLE METSÄSTYSKAVEREILLE ONNEKKAITA, HAUSKOJA JA MIELEENPAINUVIA METSÄSTYSPÄIVIÄ!

Jahtipäällikkö Mikko Leminen ja varapäälliköt Jari Mansikkamäki, Seppo Pentikäinen, Eero Tyrkkö, Martti Orava, Eino Lampinen , Ari Lampinen ja Atso Alakastari. 

 

Olet täällä: EtusivuMetsästysHirvijahtiohje